25 Ocak 2012 Çarşamba

Angelopoulos'a Veda

courtesy of SOMESLASHTHINGS AGENCY izniyle, Theo Angelopoulos Studio by Monika Bielskyte, [Atina, Temmuz 2011]
Yönetmen Theo Angelopoulos'un, son filmi The Other Sea/Öteki Deniz'in çekimleri sırasında 25 Ocak 2012 Salı gecesi Atina'da bir otoyolda kendisine motosikletle çarpılması sonucu beyin kanaması geçirerek, kaldırıldığı hastanede hayata veda ettiğini öğrendik.

Arıcı, Puslu Manzaralar, Ulis'in Bakışı, Sonsuzluk ve Bir Gün, Ağlayan Çayır, Zamanın Tozu,... İncelikli, derin ve sarsıcı filmlerle imge dünyamızı biçimlendiren büyük yönetmenin ardından yarım kalan filmine ve tüm izleyicileri için yarım kalan kendi hikayemize ağlamamak elde değil.

Saygıyla, sevgiyle anıyoruz.


"(...)
 Seyahatler, vedalar, gezintiler.
Bir araba, sessizce arabayı süren fotoğrafçı bir arkadaş ve yol.
Tek yuvamın, kendimi dengede, huzur içinde hissettiğim tek mekânın arabayı süren arkadaşımın yanında oturmak olduğunu düşünürüm sık sık.
Açık pencere, arasından peyzaj hızla akıyor.
Görüntüler işte bu yolculuklarda doğar. Not tutmama gerek kalmaz.
Görüntüler gölgeleriyle, renkleriyle, biçimleriyle, ve sıklıkla kamera hareketleri, estetik dengeleri, ışıklarıyla da birlikte doğagelirler.
Bu yüzlerce fotoğraf bellek görevi görür. Ama film çekilmeden hiçbir şey bitmez.
Filmin çekildiği sırada yeni gerçekliğin ışığında her şey yeniden yaratılır.
Oyuncular, sevindirici ya da üzücü öngörülmemiş gelişmeler, aniden gelen fikirler.
Ama başlangıç bunun öncesindeydi. Uzun zaman öncesinde. Film fikrinin doğduğu zamandan beri.
İlk filmimden bu yana neredeyse otuz yıl geçti.
Elliot’un sözlerini kullanacak olursam:
İşte buradayım, orta yolda.
Yıllarım Tarih’in öfkeleri arasında büyük ölçüde harcanıp gitti; ve ben hala görüntüleri kullanmayı öğrenmeye çalışıyorum.
Her teşebbüsüm yepyeni bir başlangıç ve bir çeşit başarısızlık; çünkü, ancak artık kendimizi ifade etmek zorunda kalmadığımızda öğreniyoruz.
Ve böylece her yeni girişim, duygunun belgisizliğinin karmakarışıklığı içinde yeni bir başlangıç.
Ele avuca sığmaz duygu mangaları.
İyi ifade edilemeyene bir baskın.
Yiten ve bulunan ve bir kez daha yiteni toparlamak yeniden.
Toparlanmak…
Başlangıcım sonumdadır.
Theo Angelopoulos

(Theo Angelopoulos'un 2008 yapımı The Dust of Time (Zamanın Tozu) filminin resmi web sitesinde yer alan 'Director's Note' (yönetmenin notu) başlıklı ingilizce metinden alıntıdır. Çeviri için sevgili Özge Calafato'ya teşekkürlerimizle...)





14 Ocak 2012 Cumartesi

Arkas Sanat Merkezi'nde Post-Empresyonizm Sergisi

Arkas Koleksiyonu'nda Post-Empresyonizm" sergisi 3 Mart Cumartesi gününe kadar uzatıldı!
 
Arkas Holding’e Fransız Hükümeti tarafından kültür ve sanat amaçlı faaliyetlerde kullanılması için bir bölümü tahsis edilen Fransız Konsolosluğu İzmir binası tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından “Arkas Sanat Merkezi” olarak faaliyete başladı.
Dokuz yüzü aşkın sanat eserinden oluşan Arkas Koleksiyonu’ndan seçilmiş Post-Empresyonist ressamların eserleriyle gerçekleştirilen ilk sergi, gördüğü ilgi üzerine 3 Mart'a kadar uzatıldı. Sergi, değişik disiplinleri benimseyen “Post-Empresyonist” dönem sanatçılarından Toulouse-Lautrec, Louis Anquetin, Émile Bernard, Maurice de Vlaminck, Maurice Denis, Édouard Vuillard, Louis Valtat, Georges Braque,... gibi ressamların eserlerinden oluşuyor. Sergide Pierre-Auguste Renoir’ın 1908 yılında yaptığı 'Portrait de Madame Thurneyssen' isimli tablosu da görülebilir.
http://www.arkassanatmerkezi.com/
21 Kasım 2011 - 3 Mart 2012; pazar günleri hariç haftanın her günü saat 10:00-18:00 arası 

6 Ocak 2012 Cuma

Grenden piksele: 'Fotoğraftan Sonra'

Centre George-Pompidou’nun fotoğraf koleksiyonu direktörü Quentin Bajac'ın fotoğrafçılığın son 50 yıllık macerasını, dolayısıyla bu teknoloji bağımlısı üretim sürecinde analogdan dijitale geçişi ele aldığı bilgilendirici ve renkli küçük kitabı 'Fotoğraftan Sonra - Analog Fotoğraftan Dijital Evrime' YKY Genel Kültür Dizisi'nden çıktı.


Yazar: Quentin Bajac
Çeviren: Marşa Franco
Sayfa: 160
Ölçü: 12 x 16.8 cm
ISBN: 978–975–08–2128–8
YKY'de 1. Baskı: Kasım 2011


Arka kapaktan:
"1960’lı yıllarda Instamatic Kodak ve Polaroid’in gelişiyle fotoğraf, amatörlerin eline geçer. Aynı zamanda basın fotoğrafı, televizyonun yükselen hükümdarlığı ve fotoğraf hakları sıkıntılarının karşısında, yayın kurallarını yeniden belirler: Yeni ajanslar kurulur, yeni bir “auteur” röportaj tarzı ortaya çıkar. Sanatçılar ise, daha önce görülmemiş ticari bir değerle karşılaşan “sanat karşıtı” bir uygulama yaratmak için fotoğrafı kendilerine mal eder. Fotoğrafa ayrılan müzeler ve büyük bienallerin oluşturulmasıyla, fotoğraf kendi adını sanat tarihine kesin olarak yazdırır.


Fotoğrafın estetik ve sosyal gelişimini inceleyen Quentin Bajac, fotoğrafın 50 yılını dijital devrime varana dek hevesle anlatır. Görüntülere doymuş 21.yüzyılda Bajac, aracın otoritesini sorgular: Fotoğraf hâlâ gerçeği mi söylüyor?"