Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Festival daha sonra geçen yıllarda olduğu gibi kent kent süren ve bütün bir yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacak. Festival bu yıl, halkın hak ve özgürlüklerine yönelik saldırılara cevapla ‘Özgürlük Emek İster’ temasıyla gerçekleştirilecek.
Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri ve Sendika.Org tarafından düzenleniyor.
Paul Laverty hem alanda hem salonda
Belgesel ve kurmaca, yerli ve yabancı 57 filmi programına alan festivalin her yıl olduğu gibi bu yıl da yurtdışından konukları olacak. Adı emek filmleriyle özdeşleşen İngiliz yönetmen Ken Loach'un birçok filminin senaryosuna imza atan usta Britanyalı sinemacı Paul Laverty bu yılki festivale konuk olacak. Laverty, festival pankartının arkasında İstanbul Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına, 2 Mayıs'taki festivalin açılış gecesine ve 3 Mayıs'ta işçi sineması üzerine bir söyleşiye katılacak. ABD'den 'Fukuşima Bir Daha Asla' filminin yönetmeni Steve Zeltzer, yine ABD'den 'Veritas: Harward'ın Gizli Tarihi' filminin yönetmeni Shin Eun-Jung, Hindistan'dan 'Trans Halinde' filminin yönetmenleri Ekta Mittal ve Yasha Swinii, Japon sinemacı Fumiaki Kojima festivalin diğer konukları arasında yer alıyor.
(İZMİR PROGRAMI/büyütmek için programın üzerine tıklayınız.) |
(İZMİR PROGRAMI/büyütmek için programın üzerine tıklayınız.) |
Açılışta dünyanın tüm Metin Lokumcu'larına selam yollanacak
Festivalin açılışı 2 Mayıs günü saat 19.00'da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Amfisi'nde gerçekleştirilecek. ‘Hatırla Sevgili’ dizisindeki performansıyla Türkiye’nin tanıdığı oyuncu Kadir Özdal’ın sunacağı gecede RitmArt, Nejat Yavaşoğulları ve Sarıyer Halkevi Korosu sahneye çıkacak. Açılışta Paul Laverty'nin senaryosunu yazdığı, Iciar Bollain imzalı, Gael Garcia Bernal'in başrolünde yer aldığı 'Yağmuru Bile' filmi gösterilecek. Bolivya'da su hizmetlerinin piyasalaştırılmasını sömürgecilik ve emperyalizmin tarihi temelinde çarpıcı biçimde anlatan filmin gösterimiyle geçtiğimiz yıl Hopa'da su hakkı mücadelesinde yaşamını yitiren Metin Lokumcu ve dünyanın tüm Metin Lokumcu’larına selam yollanmış olacak. Geceye yönetmen Bollain de video mesajıyla katılacak.
Zengin film programı
Festivalde bu yıl 20'si uluslararası, 37'si yerli toplam 57 film gösterilecek. Film programında hem uzun metrajlı kurmaca hem kısa metrajlı kurmaca hem de belgesel yapımlar yer alıyor.
Festivalde göze çarpan bazı yerli yapımlar şunlar: 1992 yılında Zonguldak’ta yaşanan ve 263 işçinin öldüğü maden faciasını anlatan ‘Derin Çığlık’ (Metin Kaya), Erzurum’un Bağlar Köyü’ndeki HES karşıtı mücadeleyi aktaran ‘İşte Böyle’ (Osman Şişman, Özlem Sarıyıldız); İstanbul Davutpaşa'daki işçi kıyımını anlatan 'Davutpaşa'nın Külleri' (Ayten Başer); 1999’da Ulucanlar Cezaevi’nde gerçekleştirilen kanlı operasyonu anlatan ‘Ölü Canlar’ (Murat Özçelik); atık kağıt işçilerinin yaşam mücadelesini anlatan ‘Ekmek Parası’ (Özge Ergin); bundan yıllar önce çocuk işçiliği sorununa eğilmiş olan Naci Çelik Berksoy imzalı ‘Uyku’; Özcan Alper’in kamerasını Doğu’ya çevirdiği son filmi ‘Gelecek Uzun Sürer’. Festival ayrıca bu yıl usta yönetmen Ömer Lütfi Akad’ın üç filmini de yeniden izleyicilerle buluşturacak. Köyden kente göç üçlemesinin ilk iki filmi ‘Gelin’ ve ‘Düğün’le Nazım Hikmet’in eserinden uyarlanan, feodal düzendeki bir aşk hikâyesini anlatan, Yılmaz Güney ile Nilüfer Koçyiğit’in başrolleri paylaştığı ‘Kızılırmak-Kara Koyun’ festivalde gösterilecek.
Yabancı filmlerden bazıları ise şunlar: Dünyada üçüncü sinema hareketini başlatan ve Latin Amerika sinemasını uluslararası alana taşıyan 1968 yapımı ‘Kızgın Fırınların Saati’ (Fernando Solanas, Octavio Getino); Japon işçi edebiyatının önemli yazarlarından Kobayashi Takiji'nin romanından aynı adla So Yamamura tarafında beyazperdeye uyarlanan, 1900'lerin ilk yarısında Japonya'da bir yengeç işleme gemisinde çalışan işçilerin hikâyesinin anlatıldığı 'Yengeç Gemisi'; 'Güneşli Pazartesiler' filminin İspanyol yönetmeni Fernando Leon de Aranoa'nın hem göçmen işçilerin yaşamı hem de orta sınıfın yoksullaşması üzerine yeni yapımı 'Amador'; 1960'lar İngiltere'sinden kadınların öncülük ettiği bir grevin hikâyesini anlatan Nigel Cole imzalı 'Kadının Fendi'; Şili'nin faşist bir darbeyle devrilen halkçı lideri Salvador Allende'nin mücadelesini anlatan Patricio Guzman imzalı 'Salvador Allende', nükleer santrallerin yıkıcılığı konusuna eğilen 'Fukuşima Bir Daha Asla' (Steve Zeltzer).
İzmir’de Konak Sineması, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İsmet İnönü Kültür Merkezi, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, Ege Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek festivalde her yıl olduğu gibi mahalle gösterimleri de yapılacak ve tüm gösterimler her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz. Festivalle ilgili tüm bilgilere www.iff.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.
Festival kapsamında Ankara’da 7-8 Mayıs tarihleri arasında 3. Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı düzenleniyor. Farklı kentlerde sinema atölyelerinin kurulacağı festival sırasında bu yıl da kapsamlı bir festival gazetesi yayınlanacak.
İletişim:
(İstanbul) İstanbul Halkevi:
Telefon: 0212 245 82 65
Fax: 0212 245 70 10
Adres: İstiklal Caddesi, Orhan Adli Apaydın Sokak, No:10, Beyoğlu / İstanbul
(Ankara) Halkevleri Genel Merkezi:
Telefon: 0312 419 27 17 / 0 505 713 18 32
Fax: 0312 419 32 07
Adres: Konur Sokak, No:8/9, Kızılay / Ankara
(İzmir) Konak Halkevi:
Telefon: 0232 441 06 03 / 0541 850 54 26 /
Adres: 859 Sokak, No:6, Vatan İşhanı, D: 302, Kemeraltı, Konak / İzmir
(Diyarbakır) Dev Sağlık-İş Diyarbakır Şubesi:
Telefon: 0412 223 33 57 / 0507 429 26 76
Adres: Kurt İsmailpaşa 1. Sokak, Çölbay Apt., No:4/9, Yenişehir / Diyarbakır
E-posta: festival@sendika.org