4 Aralık 2013 Çarşamba

Tahir Ün'ün “Xinjiang : Atayurdu” Fotoğraf Sergisi 10 Aralık'a değin Ankara'da

Fotoğraf ve yeni medya sanatları alanındaki üretkenliğiyle tanıdığımız sanatçı Tahir Ün'ün Çin'de gerçekleştirdiği belgesel çalışmalarından oluşturduğu fotoğraf sergisi “Xinjiang : Atayurdu”, 21 Kasım 2013'te Ankara'da Galeri Kara'da açılıyor. Sergi 10 Aralık'a kadar görülebilecek.



Tahir Ün, 10 ülkeden 13 fotoğrafçıyla birlikte Türk Çin Dostluk Vakfı adına Çin Uluslararası Radyosu’nun davetlisi olarak gittiği Çin’de etnik azınlıklar ile ilgili bir belgesel fotoğraf çalışması gerçekleştirmişti.

Yaklaşık 18 gün boyunca Çin’in Kuzeybatısında, projenin hedef alanı olan Xinjiang Özerk Bölgesi içerisindeki çalışmalarında, bugüne değin Çin ile ilgili örneklerini sıkça gördüğümüz folklorik ve rengarenk fotoğraflara karşın, sosyolojik bir yaklaşımla bölgede yaşamakta olan etnik azınlıkların yaşamlarından siyah-beyaz kesitler aktarmaya ve yüzlerinden yaşamlarını okumaya çalıştığını ifade eden Ün, Çin’in günümüzde çokça gündeme gelen azınlık politikalarına da yakından tanıklık etme olanağı bulmuş. Çin Yönetiminin azınlıklara özerklik verdiği bölgede 13’ü yerli olmak üzere, sonradan ve başka bölgelerden gelerek yerleşenler de dahil 47 etnik grup yaşıyor.
Tahir Ün
Tahir Ün, 1960 yılında doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini bitirdi.

1979-1982 yıllarında Ankara Fotoğraf Sanatı Derneği’nde (AFSAD) yönetim kurulu üyesi ve Fotoğraf Sanatı Kurumu kurucu üyesi olarak fotoğraf örgütlülüğü için hizmet verdi. Çağdaş Sanat Merkezi ve Kara Elmas Üniversitesi' nde fotoğraf eğitmenliği yaptı.

Ankara'da Yansıma Yayınevi'ni kurarak “Türk Fotoğraf Sanatı” konulu kartpostal serisini ve çeşitli araştırma-inceleme kitapları yayınladı. Makaleleri, Milliyet Gazetesi, Evrensel Dergisi gibi yayın organlarında yer aldı.

Gizli Bir Fotoğrafın İçeriğinin Şiirsel Anlatımı” adlı bir şiir kitabı ve “Düşlenmiş Manzaralar/Değişiklik Anları” adlı fotoğraf albümü  yayınlanmıştır.
Fotoğraf Dünyası, fotografya.net  gibi dergilerin yayın kademelerinde yer almış, bir süre Kül Edebiyat, Sanat ve Düşün Dergisi'ni yayınlamıştır.
Fotoğrafın yanısıra, yeni  medya sanatlarıyla da ilgilenmektedir. Yurtdışında ve yurtiçinde bir çok kişisel sergi açmıştır.
İzmir'de yaşamaktadır. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde eğitmenlik yapmaktadır.

www.tahirun.net/