1 Ekim 2014 Çarşamba

Fotoğraf Sergisi: «1+40 “Ali” » /Tahir Ün-Ali Var

İZFAK-GALERİ DIOGENES
Kıbrıs Şehitleri Caddesi 1485 Sok. No:8-A

Alsancak-Konak/İZMİR
Tel: 0533.634 09 89
Açılış: 11 Ekim 2014, Saat: 17.00
Sergi: 12-31 Ekim 2014

Tahir Ün ve Ali Var'ın ortak sergisi «1+40 “Ali” » 12-31 Ekim tarihleri arasında İZFAK-Galeri Diogenes'te izlenebilecek. Sergi açılışı 11 Ekim 2014, Cumartesi saat 17:00'de.

Sergiyi ortaya çıkaran iki fotoğrafçı farklı deneyimlerden geliyorlar: fotoğraf macerasında Tahir Ün 40., Ali Var ise henüz 1. yılında. Bir sergi bütünlüğünde karşımıza çıkan bu ortak üretimde, Tahir Ün, fotoğraflarıyla, bedeninin %85’ini kullanamasa da tekerlekli sandalyesine kurulan bir düzenekle fotoğraf çeken genç bir ALS (amyotrofik lateral skleroz) hastası olan ve yaşama tutkusuyla olmazları olduran Ali Var’ın günlük yaşamından kesitler aktarırken; Ali Var, kendi gözüyle görüp kalbiyle hissettiklerini ürettiği fotoğraflar aracılığıyla sergiliyor.

İki fotoğrafçının amacı, ALS hastaları ve diğer tüm engelliler için farkındalık yaratabilmek.

Geliri ALS hastalarına bağışlanacak olan serginin, katalogu da bağış karşılığı galeriden edinilebilecek.

26 Haziran 2014 Perşembe

Özcan Yurdalan'ın "Bir İsyanı Fotoğraflamak" Kitabı Çıktı










Özcan Yurdalan tarafından hazırlanan "Bir Isyanı Fotoğraflamak/Gezi'nin Fotoğrafçıları Naklediyor" kitabı Agora Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Taksim Gezi fotoğraflarının ve fotoğraf çeken, farklı temsiliyetleri olan 62 fotoğrafçı ile yapılmış röportajların yer aldığı kitap; Gezi Direnişi, toplumsal olaylarda fotoğrafçılık, basın fotoğrafçılığı ve belgesel fotoğraf konularında bir bakış sunuyor.

16 Mayıs 2014 Cuma

David Lynch Fotoğraf Albümü: " David Lynch: The Factory Photographs”


http://thephotographersgallery.org.uk/the-factory-photographs




Sinema yönetmeni David Lynch'in, ABD ve farklı Avrupa ülkelerinde çektiği fabrika fotoğraflarından oluşan "David Lynch: The Factory Photographs" adlı sergisinin albümü yayınlandı.


"Endüstriyi seviyorum. Boruları. Duman ve akışkanları seviyorum. İnsan eliyle yapılmış şeyleri seviyorum. İnsanların sıkı çalışmasını, motor yağı birikintilerini ve insanın ürettiği atıkları görmek hoşuma gidiyor."
David Lynch


3 Nisan 2014 Perşembe

Söyleşi: 21.YY'da İmgeye Ne Oldu? [13] / “İmgelerle Beraber; Günümüzde Görünürlük ve İfade Politikaları"




















"Görüntünün hızı, görüntünün aidiyeti, üretim olanakları, tekrarlanma ihtimalleri, görünürlük, aidiyet meseleleri... 2000'li yılların ilk on yılı sonrasinda cep aygıtları ve paylaşım ağlarının görüntü üretimi ve paylaşımı üzerine etkileri neler oldu? Ne gibi kırılmalar yaşadık, yaşıyoruz. Aidiyet ve tanıklık meselesi sanat üreticisini ne şekillerde etkiledi? Görüntünün mükelleflik durumu ve yaşamsal aidiyet üzerine etkileri neler olabilir? Paylaşım alanlarının ve imgenin akış hızının denetimi mümkün mü? Imgenin işlevi mi, estetik degeri mi? Yeni habercilik, muhabirlik, sanatçılık olanakları üzerine...

Yapılacak sunumda bu gibi güncel sorular eşliğinde, imge üretiminin dolaylı yollardan bugünün sanat üreticilerinin hayatındaki etkisine odaklanılacaktır."
 

Borga Kantürk, 1978-Izmir
Sanatçı, Küratör, Akademisyen
Izmir'de yaşıyor ve çalışıyor.
Web: borgakanturkportfolio.blogspot.com 
 

1 Nisan 2014 Salı

Fotoğraf Sergisi: "AQUADIS”








Ağrı'dan, Ege Denizi kıyılarına uzanan bir yolculuk...

Yılın büyük bölümünü ailelerinden uzakta geçiren işçiler, Ege Denizi’nin soğuk sularında bir tür midye olan ‘’Aquadis’’ toplayarak geçimlerini sağlıyorlar.

Yıllardır dağ ve deniz arasında gidip gelen yaşamlara belgesel bir bakış...

Yusuf Tuvi 'nin 1991 yılına ait fotoğraflarıyla; Serkan Çolak ve Sinan Kılıç'ın 2012-2013 yıllarında Ağrı ve İzmir şehirlerinde çektikleri siyah beyaz fotoğraflardan oluşan sergi ve multimedia gösterisi 3-30 Nisan 2014 tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi'nde...

28 Şubat 2014 Cuma

Söyleşi: 21.YY'da İmgeye Ne Oldu? [12] / « “Aynı sen!”: Pozlama ve Hakikat Üzerine »


[Etkinlik ücretsizdir.]
Tarih: 17 Mart 2014, Pazartesi, Saat:19:30

Söyleşi Konuğu: Yard. Doç.Dr. Altuğ Işığan
Yer: Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi
Gürsel Aksel Blv. 43/C Güzelyalı-İZMİR
0232.2471247 www.cizgelikedi.com

“Aynı sen!”: Pozlama ve Hakikat Üzerine
Fotoğraf ve hakikat arasındaki ilişki 21. yüzyılda da imge etrafında dönen tartışmaların merkezinde yer alacak, buna şüphe yok. Bu tartışmanın alacağı seyrin birey ve toplum ile kültür ve doğa arasındaki ilişkiler üzerinde, daha önce de olduğu gibi –sırf Rönesansı ve o dönemde yükselişe geçen perspektif kuramıyla onun zemin sunduğu Doğalcılığı hatırlamak yeterli-, önemli sonuçları olacak. Peki öyleyse bir daha soralım: Fotoğrafın hakikat ile ilişkisi nedir? Bu ilişkiyi düşünme şeklimizin dünyaya ve kendimize bakışımız açısından ne gibi sonuçları var?

18 Şubat 2014 Salı

'Hatırlamak ve Anlatmak İçin Şehre Bak'/ Fotoğraf Projeleri ve Filmler


22 Şubat – 16 Mart 2014 
Açılış: 22 Şubat 2014 Cumartesi 18:00
Fransız Kültür Merkezi  Cumhuriyet Bulvarı. No: 152 Alsancak-İzmir

Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK, 2013 yılında Türkiye’nin birbirine uzak dört şehrinden gençlerin katılımıyla gerçekleştirilen bir kültürel işbirliği ve sanatsal üretim projesi. Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’den gençler birlikte çalışarak bu şehirlerden farklı hikâyeleri film ve fotoğraf projeleri aracılığıyla kayda geçirdiler. Bir yıllık ortak bir çalışmanın sonucu olan ve 11 projeden oluşan BAK sergisinde şehrin hafızasına mekânlar ve sesler üzerinden tekrar bakmamızı öneren, toplumsal hafızada yer eden meselelere kişisel hikâyeler üzerinden yaklaşan, kamusal alan ve şehirlerin bugününe odaklanan film ve fotoğraf çalışmaları yer alıyor. Sergi, İstanbul, Diyarbakır, Batman ve Çanakkale’nin yanısıra, 22 Şubat-16 Mart tarihleri arasında da İzmir'de izleyiciyle buluşuyor.

BAK tanıtım videosu için lütfen tıklayınız.

27 Ocak 2014 Pazartesi

Çizgelikedi'de Söyleşi: 21.Yüzyılda İmgeye Ne Oldu? [11]: “İzmir Manzarası"


[ETKİNLİK ÜCRETSİZDİR]
Tarih: 17 Şubat 2014, Pazartesi, Saat:19:30
Söyleşi Konuğu: Doç.Dr. Güven İncirlioğlu
Yer: Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi
Gürsel Aksel Blv. 43/C Güzelyalı-İZMİR
0232.2471247 www.cizgelikedi.com

İZMİR MANZARASI
“İzmir kenti 20. Yüzyıl'ın  başlarında travmatik bir yangın ve bir "nüfus temizliği" yaşadı, günümüze kadar önemli mekansal değişimlere sahne oldu. Kent her ne kadar dünyanın diğer büyük metropolleri kadar fotoğraflanmamış olsa da, bu geçmiş içinde bazı dönüm noktaları belgelendi, arşivlendi. İzmir'i bir Akdeniz kenti yapan özellikler ne idi? Bugün kentin karakterini diğer hangi şehirlere bakarak anlayabiliriz? Günümüzde fotoğraflara girebilecek hangi kentsel mekanlar mevcut? Sokaklarının karakteri ne? Kamusal alanları neye benziyor? Bir 'kent fotoğrafları arşivi' eşliğinde bu ve benzeri sorulara cevap arayıp, 21. Yüzyıl'da İzmir imgesinin neye benzediğini beraberce düşünebiliriz...”


25 Ocak 2014 Cumartesi

NOOR, Nikon ve GAPO'dan Atölye: Belgesel Fotoğraf Ustalık Sınıfı 2014

NOOR, Nikon ve Geniş Açı Proje Ofisi (GAPO), Türkiye’de düzenlenecek NOOR-Nikon Belgesel Fotoğraf Ustalık Sınıfı 2014’e başvurmaları için fotoğrafçılara çağrıda bulunuyor.
İngilizce gerçekleşecek ücretsiz atölye kapsamında katılımcıların ulaşım ve konaklama masrafları da karşılanıyor.
Son Başvuru Tarihi: 10 Şubat 2014

Başvuru şartları ve ayrıntılı bilgi için: http://noorimages.com/call-for-applications-noor-nikon-masterclass/

24 Ocak 2014 Cuma

'Photo Book Master Class' İçin Açık Çağrı (Ankara)


Photo Book Master Class

*Son Katılım Tarihi:
7 Şubat 2014
(katılım ücretsizdir)

Markus Schaden ve Frederic Lezmi tarafından yürütülecek "PhotoBook MasterClass", bir haftalık süre içerisinde, daha önce üretmiş oldukları çalışmalarını kitap haline getirecekler için, atölye çalışmalarından oluşacak. Kitap formunu, biçimsel ve kavramsal yönlerden ele alacak bu atölyede, katılan sanatçılar, işlerinden oluşan kitaplar üretirken; kitap formunun kendine özgü imkanlarını deneyimli yürütücülerin desteğiyle bir kez daha keşfetme imkanına sahip olacaklar. Atölye sonunda üretilen kitaplar, Kassel FotoBook Festival kapsamında düzenlenen PhotoBook Awards seçkisinin de yer alacağı bir sergi ile izleyicilere sunulacak.


12-18 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan Masterclass, ve 19 Mart - 9 Nisan tarihleri arasında izlenebilecek sergi, Goethe Enstitüsü Ankara'nın sergi ve konferans alanlarında olacaktır.

21 Ocak 2014 Salı

'İZ' Dergisi 49. Sayısıyla Yayın Hayatına Ara Verdi






"İZ" dergisi 49. sayısı ile, "yeniden 'merhaba' diyeceğimiz güne kadar 'hoşçakalın' " diyerek yayına ara verdi.

Umarız gerçekten bir 'ara'dır.

Fotoğraf üretiminin 'bol'luğu içindeki günümüzde, nitelikli fotoğraf dergilerinin 50 sayıdan fazla yayınlanamıyor olması, doğrusu çok can sıkıcı, en hafif ifadeyle...

Anımsarsak; "Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi" de, 2006 yılında, 50. sayısında yayın hayatını sonlandırmıştı.

8 Ocak 2014 Çarşamba

John Berger'ın Fotoğraf Yazıları Bir Kitapta Toplandı

Dilimize çevrilen pek çok kitabı olmakla birlikte, özellikle Görme Biçimleri ile bir kaç fotoğrafçı neslini etkilemiş olan efsane romancı, şair, senarist, ressam ve eleştirmen John Berger'ın fotoğraf üzerine yazılarını kronolojik olarak biraraya getiren; çok ünlü makalelerinin yanısıra sergiler, kataloglar için yazılıp daha önce bir kitapta yer almamış metinlerini de derleyen bir çalışma,  Aperture tarafından 'Understanding A Photograph' adıyla yayımlanıyor. En kısa zamanda Türkçe olarak da kitaplıklarımızda görmeyi dileyerek duyuruyoruz.

John Berger
256 sayfa, Ciltli
Editör: Geoff Dyer
Yayıncı: Aperture (31 Aralık, 2013)
Dil: İngilizce
ISBN-10: 1597112569
ISBN-13: 978-1597112567





John Berger'ın dilimizde yayınlanan kitapları için tıklayınız:

4 Ocak 2014 Cumartesi

Çizgelikedi'de Söyleşi: 21.YY'da İmgeye Ne Oldu? [10]: “Yerelden Globale Erişen İmgeler”


Tarih: 20 Ocak 2014, Pazartesi, Saat:19:30
Söyleşi Konuğu: Yrd.Doç.Dr. Mehmet Kahyaoğlu
Yer: Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi
Gürsel Aksel Blv. 43/C Güzelyalı-İZMİR
0232.2471247 www.cizgelikedi.com


Yerelden Globale Erişen İmgeler
"Dünya her zaman küçüktü aslında. Bu görece küçük coğrafyada imgeler, siyasi sınırları tanımaksızın yollarına devam etmişler, farklı coğrafyalarda aynı ya da farklı kültürlerde ve inanç sistemlerinde yansımalarını bulmuşlardır. Ama günümüzde teknolojinin getirdiği olanaklar, sanal ortamda saniyeler içinde dünyanın en ücra köşelerine kadar yayılmakta ve bir bölge için özel anlam içeren herhangi bir imge, bir anda dünyaya mal olabilmektedir. Dünya üzerinde yaşayan insanların giderek artan bir sayıda teknolojiye ulaşabilen bölümü, globalleşmiş imgelerle kendilerini ifade edebilmektedir."