26 Mayıs 2011 Perşembe

Kuzineler ve Nineler: Bert Teunissen'den Evcil Manzaralar

Bucje #2, 18/4/2010 17:08

Bert Teunissen çocukluk evindeki ışığı, yitirdiğinden beri arayıp durmuş. Hangimiz yitirmedik ki? Yaşama biçimlerinin, mimarî tarzlarının, hatta iklimlerin değişmesi gibi, elimizde olan olmayan çok neden var, doğal günışığının bir odaya anılarımızdaki gibi dolmaması için.


Nyíracsad #1, 16/3/2009 14:22
Ruurlo #7R, 8/11/2009 12:16

Rakovo #1, 18/10/2007 14:48
Tektipleşen sadece aydınlatma değil hem, mutfak dolapları, tezgahlar, ocaklar, perdeler, koltuklar, kokular, aslında topyekün nasıl yaşadığımız! Çelişkili biçimde, hem tasarlanmış hem de birbirine karbon kopya benzeyen hayatlar çağımızın temposunun, modaların, kapitalizmin, hatta Avrupa Birliği uyum yasalarının deforme mahsûlleri.

Teunissen ise, kaybolmakta olan bir şeyleri farketmiş, ince ince sızlayan bir müzikle, farketmeden sizi içeri çeken bir olağanlaşmış ustalıkla paylaşmış. İyi ki.


Cotargaci #1, 1/10/2010 13:41
1959 Hollanda doğumlu fotoğrafçı bu proje için son 13 yılını Avrupa'yı baştan sona kat ederek, 2. Dünya Savaşı'ndan ve elektriğin günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesinden önce inşa edilmiş, dolayısıyla günışığını gözeten mimarilere sahip evleri ve sakinlerini içeriden belgeleyerek geçirmiş. Yüzlerce fotoğraftan oluşan ve Hollanda'dan Fransa'ya, Bosna-Hersek'ten Kosova'ya, Estonya'dan Romanya'ya,... şimdilik 23 ülkeyi kapsayan bu çalışmanın bir bölümü Aperture tarafından kitap haline de getirilmiş.

Ben Domestic Landscapes'i ilk gördüğümde, rahmetli nineme ve kerpiç evine duyduğum özlem içimi sızlatarak neredeyse o evin anasonlu kokusunu duyar gibi olmuş ve 'kuzineler ve nineler' demiştim. Bakalım siz ne diyeceksiniz?


MERAKLISINA NOT1: Şu anda Teunissen'in bu çalışma sırasında çektiği siyah beyaz yolculuk fotoğraflarından oluşturduğu bir başka sergi olan Domestic Landscapes Travelogs Amsterdam'ın ilk fotoğraf müzesi olan Huis Marseille'de 5 Haziran'a kadar izlenebilir.
(Travelogs)

MERAKLISINA NOT2: Teunissen'le Joerg Colberg tarafından yapılmış bir röportaja buradan ulaşılabilir, maalesef  sadece İngilizce.
afg



Yazının tüm hakları hipo [saptama banyosu] ve Çizgelikedi'ye aittir. Kaynak göstermek koşuluyla alıntılanabilir.
Fotoğrafların her türlü hakkı Bert Teunissen'e aittir, fotoğrafçının izniyle kullanılmıştır. 
Text © hipo & Cizgelikedi • Photographs©Bert Teunissen