14 Aralık 2012 Cuma

Diana Blok'un 'Zaman Gösterir' Fotoğraf Sergisi ve Film Gösterimi K2'de...

20 Kasım-20 Aralık 2012 tarihleri arasında K2 Güncel Sanat Merkezi`nde Hollandalı fotoğraf sanatçısı Diana Blok`un “Zaman Gösterir” başlıklı sergisi ve belgesel film gösterimi sürüyor.

K2 Güncel Sanat Merkezi
Cumhuriyet Blv. No: 54 Büyük Kardiçalı Han
Kat:2 Konak-İzmir/Türkiye
 tel: (+90) 232 445 31 51
faks: (+90) 232 445 07 80
Kroki ve iletişim: http://www.k2org.com/content.php?lang=tr&title=contact
© Diana Blok, 1987 'mother & father‘

Zaman Gösterir, derin kavram ve mükemmel çalışma kalitesi ile uluslararası alanda tanınan sanat fotoğrafçısı Diana Blok’un sergisidir. Sergi, Blok’un Nazi soykırımından bir Türk Büyükelçisi’nin yardımıyla kaçabilmiş olan babası Philip Blok’un gerçek hikayesidir. Blok’un Türkiye ile yakın olan bağı, bir süre sonra ailesinin bu gizli kalmış hikayesini gün yüzüne çıkarmasına yardım etmiştir. Hollandalı bir diplomat olan babası, soykırım sonucu tüm ailesini kaybetmiştir. Diana bir Türkiye ziyaretinde, babasını, ailesi ile aynı kaderden kurtaran Abdullahad Akşin’in çocukları ile tanışır ve akılda kalan tüm sorular cevaplanır. Her ne kadar gerçek hikayenin iki kahramanı da şu anda aramızda olmasa da, yaşadıkları, bu sergi ile ölümsüzleşmiştir.

www.dianablok.com
sergi hakkında bir yazı: http://www.sanatatak.com/post/view/228/ozel-olan-politiktir

1 Aralık 2012 Cumartesi

Fotoğraf Sergisi ve Söyleşi: 'İki Yakada Mülteciler'

"İki Yakada Mülteciler"
Açılış ve Söyleşi: 3 Aralık 2012 Pazartesi, 14.00
Mekân: Fransız Kültür Merkezi, Cumhuriyet Bulvarı No: 152 Alsancak-İzmir
(3-7 Aralık 2012 tarihleri arası Fransız Kültür Merkezi’nde, 11-21 Aralık 2012 tarihleri arasında ise Konak Metro İstasyonu'nda)
Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) ve Kayiki, Ege Denizi’nde 9 Aralık 2007 tarihinde Seferihisar açıklarında meydana gelen ve 79 kişinin ölümüne/kaybolmasına neden olan trajik deniz kazasının yıldönümü dolayısıyla yaşananların unutulmadığını ve unutulmayacağını hatırlatmak için bir fotoğraf sergisi ve söyleşi düzenliyor.
2007 yılında yaşamını yitiren bu insanları anmak ve yaşadıkları zulüm nedeniyle yeni bir yaşam kurma ümidiyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalan sığınmacıların, mültecilerin ve göçmenlerin maruz kaldığı deniz kazalarına dikkat çekmek adına kendilerinin de katılımıyla Giorgos Moutafis ve Fatih Pınar'ın ‘İki Yakada Mülteciler’ temalı fotoğraf sergisi açılışı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Eski Temsilcisi ‘Michel Gaude ile söyleşi’ gerçekleşecek.

15 Kasım 2012 Perşembe

Tahir Ün'den "Xinjiang : Atayurdu" Fotoğraf Sergisi

Devlet Resim Heykel Müzesi ve Galerisi
Turgut Pura Sergi Salonu
Mithatpaşa Cad. N.94, Konak - İzmir
Tel: 0232.4820393
Açılış: 23 Kasım 2012, Saat: 18.00


Fotoğraf ve yeni medya sanatları alanındaki üretkenliğiyle tanıdığımız sanatçı Tahir Ün'ün Çin'de gerçekleştirdiği belgesel çalışmalarından oluşturduğu yeni fotoğraf sergisi “Xinjiang : Atayurdu”, 23 Kasım'da İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi ve Galerisi'nde açılıyor. 8 Aralık 2012'ye kadar sürecek olan sergide 60 adet siyah-beyaz fotoğraf yer alıyor.

Her gün 10.00 - 18.00 saatleri arasında izlenebilecek olan sergi için 72 sayfalık bir albüm de hazırlandı.

Sergi, 21 Haziran 2013 tarihinde uluslararası kapsamda düzenlenen "4.Kültürlerarası Sanat Diyalogları" etkinlikleri programı çerçevesinde Beyoğlu Sanat Galerisi'nde İstanbullu izleyicilerle buluşarak, daha sonra diğer kentlerdeki yolculuğuna devam edecek.

15 Eylül 2012 Cumartesi

The Glocal Museum


Üç ayda bir farklı bir editör ile yayınlanan 'Uluslararası Fotoğraf Kültürü E-Dergisi The Glocal Museum, editörlüğünü Deniz Güzel'in üstlendiği 'Self' temalı 2. sayısı ile yayında.

234 sayfalık e-dergide Prof. Dr. Simber Atay Eskier, Dr. Nezaket Tekin, Deniz Güzel, Ertuğ Balkan, Onur Acımaz, Süleyman Duman, Eren Ekin Ercan'ın yazılarının yanısıra,  Lipa Capelnica, Tara Inanloo & Hadi Bastani, Esther Sabetpour, Sergen Şehitoğlu, Alexa Meade, Kıvılcım Güngörün ve Didem Akbay Harmandağlı'ya ayrılmış galeriler ve 'self' teması dolayısıyla çağrı yapılmış çok sayıda fotoğrafçının otoportre çalışmaları yeralıyor.

Ahmet Ertuğ'dan 'Sessizliğin Yankısı' Fotoğraf Sergisi Arkas Sanat Merkezi'nde


"Sessizliğin Yankısı"
Ahmet Ertuğ
15 Eylül-30 Aralık 2012
ARKAS SANAT MERKEZİ
1380 SOKAK NO:1 ALSANCAK İZMİR
(0232) 464 66 00
info@arkassanatmerkezi.com
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Ziyaret Saatleri: Salı-Pazar: 10:00 - 18:00, Perşembe:10:00 - 20:00, Pazartesi: Kapalı

Arkas Sanat Merkezi'nde açılan Ahmet Ertuğ imzalı Sessizliğin Yankısı adlı fotoğraf sergisi 15 Eylül-30 Aralık 2012 tarihleri arasında izlenebilecek. Sergi, Almanya, Avusturya, İsviçre, Portekiz, İrlanda, İspanya gibi çeşitli Avrupa ülkelerinde yer alan tarihî kütüphane ve opera saraylarına ait toplam 44 büyük boyutlu fotoğraftan oluşuyor.

21 adet opera binası ve 23 adet kütüphane fotoğrafından oluşan sergide; Venedik'te bulunan La Fenice, Paris'te bulunan Opera Garnier, Barselona'da bulunan Palau de la Mûsica Catalana'yı ve Paris'in meşhur kütüphanelerinden Bibliotheque Nationale de France, Lizbon'daki Palácio Nacional de Mafra ve Dublin'de yer alan Trinity College gibi tarihi kütüphanelerini görmek mümkün.

Kütüphane fotoğrafları 2009 yılında İstanbul'da Galeri Işık'ta ve Paris'te Bibliotheque Nationale de France'de sergilenmiş ancak opera sarayları fotoğraflarının da katılması ile oluşan yeni düzenlemesi ile ilk kez Izmir'de Arkas Sanat Merkezi'nde sergileniyor.

Ertuğ, opera yıldızlarının, sahnenin tam ortasında durdukları noktadan muhteşem salonu nasıl algıladıklarını, bu bakışın tam diğer ucu olan şeref locasından da kralların, kraliçelerin opera sahnesini nasıl gördüklerini fotoğraflarıyla seyirciye aktarıyor.

Bu sergide yer alan Ahmet Ertuğ fotoğrafları Ertuğ&Kocabıyık Yayınevi tarafından 2009 yılında "Temples of Knowledge: Historical Libraries of the Western World" ve 2010 yılında "Palaces of Music: Opera Houses of Europe" kitaplarında yayınlanmıştır. Bu sergiye özel hazırlanan "Sessizliğin Yankısı" kataloğu ise Arkas Sanat Merkezi'nden satın alınabilecek.


7 Temmuz 2012 Cumartesi

'Gölgenin Öyküsü' fotoğraf sergisi 4 Haziran-31 Temmuz 2012 arasında Çizgelikedi'deydi



Çizgelikedi fotoğraf atölye ve semineri katılımcılarına yapılan çağrıyla başlayan proje atölyesinin,  'Gölgenin Öyküsü' fotoğraf sergisi; 4 Haziran 2012, Pazartesi günü yapılan açılış kokteyli ile Çizgelikedi Sanat Galerisi'nde açıldı ve 31 Temmuz 2012 tarihine değin izlemeye açık kaldı.

Katılımcılar:
Çağlayan Ünal Sümer
Deniz Karakurum
Didem Tanyeli
Gonca Konyalı
Hasret Çelebi
İbrahim Atakan Kubilay
Nurdan Sorkun
Sefa Pala
Sena Emre Erdoğan
Serkan Metin
Serpil Açıkalın Alptekin


BASIN DUYURUSU
‘Gölgenin Öyküsü’ fotoğraf sergisi 31 Temmuz 2012, Salı akşamına değin
Çizgelikedi Sanat Galerisi'nde izlenebilir!

Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi’nin fotoğraf atölye ve seminerlerinin katılımcılarına yaptığı çağrıyla başlayan proje atölyesinin ürünü olan,  'Gölgenin Öyküsü' fotoğraf sergisi, 4 Haziran 2012, Pazartesi günü, saat 19:00'da Çizgelikedi Sanat Galerisi'nde açılıyor.

‘Gölge’yi kavramsal bir düzlemde açımlayıp, fotografik anlatım ile sonuçlandırmayı hedefleyen bu projeye, farklı yaş ve meslek gruplarından 29 kişi başvurdu. Proje atölyesi süreci sonucunda, 11 katılımcının 20 fotoğrafı “Gölgenin Öyküsü” sergisini oluşturdu. 31 Temmuz’a değin izlenebilecek sergide, Çağlayan Ünal Sümer, Deniz Karakurum, Didem Tanyeli, Gonca Konyalı, Hasret Çelebi, İbrahim Atakan Kubilay, Nurdan Sorkun, Sefa Pala, Sena Emre Erdoğan, Serkan Metin ve Serpil Açıkalın Alptekin’in yapıtları yer alıyor.
(Sergi herkese açık ve giriş ücretsizdir. İletişim için: www.cizgelikedi.com ve T: 0232.2471247)

'Gölgenin Öyküsü'
Fotoğraf Sergisi
(4 Haziran-31 Temmuz 2012)
Çizgelikedi Sanat Galerisi
Gürsel Aksel Blv. 43/C
Güzelyalı-İzmir 0232.2471247

Katılımcılar:
Çağlayan Ünal Sümer
Deniz Karakurum
Didem Tanyeli
Gonca Konyalı
Hasret Çelebi
İbrahim Atakan Kubilay
Nurdan Sorkun
Sefa Pala
Sena Emre Erdoğan
Serkan Metin 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

21 Mayıs 2012 Pazartesi

Çizgelikedi'de Tahir Ün Fotoğraf Sergisi 'Naylon Barınaklar' Sona Erdi

Tahir Ün
Fotoğraf Sergisi


SERGİ İZLENİM SÜRESİ SONA ERMİŞTİR.
  
Gösterilen ilgiye teşekkür ederiz.

Çizgelikedi
Görsel Kültür Merkezi
Gürsel Aksel Blv. 43/C Güzelyalı-İzmir
0232.2471247


Naylon Barınaklar 
(İzmir, 2012)
4 milyona yaklaşan nüfusa sahip İzmir’in çok yönlü ekonomisi; sanayi, tarım, ticaret ve turizme dayanır. Tarım bakımından verimli olan İzmir’de çalışan nüfusun yarısı tarımla uğraşır. Brüt kazancın % 15’i tarımdan, % 15’i ticaretten ve % 35’i sanayi sektöründen sağlanır. İmalat sanayinde Türkiye’nin ilk 5 kenti arasında yer alır.
Türkiye’nin en büyük ihracat limanıdır. Turizm sektöründe de oldukça önemli bir yere sahiptir. Ülkenin deniz yoluyla en batıdaki çıkış kapısı ve Akdeniz bağlantısıdır.
İzmir, yaşam biçimi, dinamizm ve cinsiyet rollerinin oluşumu konusunda ülkenin ileri kentlerinden biri olma iddiasına rağmen; %95’ini Roman nüfusun oluşturduğu yaklaşık üç bin kişi, naylon ve kartondan yaptıkları barınaklarda yaşamlarını göçebe koşullarda sürdürmektedirler. Pek çoğu işsiz olmakla birlikte, bir bölümü de kayıt dışı olarak hurdacılık, sepetçilik, hamallık, seyyar satıcılık yaparak geçim sağlamaya çalışmaktadır. Ayrıca, son ekonomik krizde işini kaybedip evinden çıkarıldıktan sonra, bu şekilde yaşamaya çalışanlar da vardır.

 
Bu belgesel proje, 2009 yılında İzmir ve civarında bulunan 3 bölgede gerçekleştirilmiştir. Bu bölgelerden biri kent merkezinde, Karşıyaka Örnekköy Mahallesi’nde 7517 Sokak’taki Örnekköy Spor Tesisleri ile dere kenarı arasında kalan koruluk alandaki yerleşkedir. Buradaki barınakların sık sık Karşıyaka Belediyesi taraf›ndan yıkıldığı ve yeniden yapıldığı bilinmektedir. Diğeri ise, Urla Sıra Mahallesi civarındaki oluşumdur. En büyük ve önemlisiyse, Bayındır’daki Çırpı semtindekidir. Çırpı’daki yerleşke 2007 yılında “Türkiye’nin Etiyopyası” olarak manşet olmuştur.

 
Proje, yukarıda saptanan üç yerleşkede 2007’den bu yana çok fazla değişmeyen yaşam-mekan koşullarına tanıklık etmektedir.

 
Tahir Ün’ün 20. kişisel sergisi olan "Naylon Barınaklar", geçen yıl Finlandiya'da Backlight Fotoğraf Festivali'nde ve İspanya'da Fotonoviembre Bienali'nde yer almıştı. Türkiye'de ise ilk kez Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi’nde sergileniyor.



Tahir Ün
Tahir Ün, 1960 yılında doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini bitirdi.

1979-1982 yıllarında Ankara Fotoğraf Sanatı Derneği’nde (AFSAD) yönetim kurulu üyesi ve Fotoğraf Sanatı Kurumu kurucu üyesi olarak fotoğraf örgütlülüğü için hizmet verdi. Çağdaş Sanat Merkezi ve Kara Elmas Üniversitesi' nde fotoğraf eğitmenliği yaptı.

Ankara'da Yansıma Yayınevi'ni kurarak “Türk Fotoğraf Sanatı” konulu kartpostal serisini ve çeşitli araştırma-inceleme kitapları yayınladı. Makaleleri, Milliyet Gazetesi, Evrensel Dergisi gibi yayın organlarında yer aldı.

Gizli Bir Fotoğrafın İçeriğinin Şiirsel Anlatımı” adlı bir şiir kitabı ve “Düşlenmiş Manzaralar/Değişiklik Anları” adlı fotoğraf albümü  yayınlanmıştır.
Fotoğraf Dünyası, fotografya.net  gibi dergilerin yayın kademelerinde yer almış, bir süre Kül Edebiyat, Sanat ve Düşün Dergisi'ni yayınlamıştır.
Fotoğrafın yanısıra, yeni  medya sanatlarıyla da ilgilenmektedir. Bugüne değin 7’si yurtdışında olmak üzere, 19 kişisel sergi açmıştır.
İzmir'de yaşamaktadır. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde eğitmenlik yapmaktadır.

www.tahirun.net/ 


1 Mayıs 2012 Salı

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali yedinci yılında ‘Özgürlük Emek İster’ diyor. 1-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da perdelerini açacak festivalin bu yılki uluslararası konuğu Ken Loach filmlerinin usta senaristi Paul Laverty.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Festival daha sonra geçen yıllarda olduğu gibi kent kent süren ve bütün bir yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacak. Festival bu yıl, halkın hak ve özgürlüklerine yönelik saldırılara cevapla ‘Özgürlük Emek İster’ temasıyla gerçekleştirilecek.

Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri ve Sendika.Org tarafından düzenleniyor.

Paul Laverty hem alanda hem salonda
Belgesel ve kurmaca, yerli ve yabancı 57 filmi programına alan festivalin her yıl olduğu gibi bu yıl da yurtdışından konukları olacak. Adı emek filmleriyle özdeşleşen İngiliz yönetmen Ken Loach'un birçok filminin senaryosuna imza atan usta Britanyalı sinemacı Paul Laverty bu yılki festivale konuk olacak. Laverty, festival pankartının arkasında İstanbul Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına, 2 Mayıs'taki festivalin açılış gecesine ve 3 Mayıs'ta işçi sineması üzerine bir söyleşiye katılacak. ABD'den 'Fukuşima Bir Daha Asla' filminin yönetmeni Steve Zeltzer, yine ABD'den 'Veritas: Harward'ın Gizli Tarihi' filminin yönetmeni Shin Eun-Jung, Hindistan'dan 'Trans Halinde' filminin yönetmenleri Ekta Mittal ve Yasha Swinii, Japon sinemacı Fumiaki Kojima  festivalin diğer konukları arasında yer alıyor.

(İZMİR PROGRAMI/büyütmek için programın üzerine tıklayınız.)
(İZMİR PROGRAMI/büyütmek için programın üzerine tıklayınız.)


10 Nisan 2012 Salı

12. Uluslararası İzmir Film Festivali


12. Uluslararası İzmir Film Festivali 21-28 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçekleşiyor. 

1989-2000 yılları arasında “Uluslararası İzmir Film Festivali” olarak düzenlenen ve İzmir’in sinema alanında önemli bir açığını kapatan etkinlik; Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı destekleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğiyle 11 yıl sonra yeniden hayata geçiriliyor.

Programında ulusal uzun metraj film yarışması, kısa film ödülleri, dünya sineması örnekleri, yurtdışından üniversitelerle sinema çalışmaları, atölyeler, sergiler ve söyleşiler yer alacak olan festivalin programını aşağıda bulabilirsiniz.


Nuri Bilge Ceylan’ın lise yıllarında başlayan ve sinemasını da etkileyen fotoğraf sevdasına da tanık olacağımız “Sinemaskop Türkiye” başlıklı sergisi ise Festival’in sürprizlerinden biri… Dünya prömiyerini, Nuri Bilge Ceylan’ın toplu film gösteriminin yapıldığı 47. Selanik Film Festivali kapsamında Selanik’te yapan, ardından Londra’da National Gallery’de açılan sergi, 22-28 Nisan 2012 tarihlerinde Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde İzmirli sanatseverlerle buluşacak.
 
Nuri Bilge Ceylan’ın pek çoğunu İklimler (2006) adlı filmi için mekan araştırması yaparken çektiği  30 fotoğraftan oluşan “Sinemaskop Türkiye” adlı sergisi festival boyunca, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Galerileri’nde görülebilir.

25 Ocak 2012 Çarşamba

Angelopoulos'a Veda

courtesy of SOMESLASHTHINGS AGENCY izniyle, Theo Angelopoulos Studio by Monika Bielskyte, [Atina, Temmuz 2011]
Yönetmen Theo Angelopoulos'un, son filmi The Other Sea/Öteki Deniz'in çekimleri sırasında 25 Ocak 2012 Salı gecesi Atina'da bir otoyolda kendisine motosikletle çarpılması sonucu beyin kanaması geçirerek, kaldırıldığı hastanede hayata veda ettiğini öğrendik.

Arıcı, Puslu Manzaralar, Ulis'in Bakışı, Sonsuzluk ve Bir Gün, Ağlayan Çayır, Zamanın Tozu,... İncelikli, derin ve sarsıcı filmlerle imge dünyamızı biçimlendiren büyük yönetmenin ardından yarım kalan filmine ve tüm izleyicileri için yarım kalan kendi hikayemize ağlamamak elde değil.

Saygıyla, sevgiyle anıyoruz.


"(...)
 Seyahatler, vedalar, gezintiler.
Bir araba, sessizce arabayı süren fotoğrafçı bir arkadaş ve yol.
Tek yuvamın, kendimi dengede, huzur içinde hissettiğim tek mekânın arabayı süren arkadaşımın yanında oturmak olduğunu düşünürüm sık sık.
Açık pencere, arasından peyzaj hızla akıyor.
Görüntüler işte bu yolculuklarda doğar. Not tutmama gerek kalmaz.
Görüntüler gölgeleriyle, renkleriyle, biçimleriyle, ve sıklıkla kamera hareketleri, estetik dengeleri, ışıklarıyla da birlikte doğagelirler.
Bu yüzlerce fotoğraf bellek görevi görür. Ama film çekilmeden hiçbir şey bitmez.
Filmin çekildiği sırada yeni gerçekliğin ışığında her şey yeniden yaratılır.
Oyuncular, sevindirici ya da üzücü öngörülmemiş gelişmeler, aniden gelen fikirler.
Ama başlangıç bunun öncesindeydi. Uzun zaman öncesinde. Film fikrinin doğduğu zamandan beri.
İlk filmimden bu yana neredeyse otuz yıl geçti.
Elliot’un sözlerini kullanacak olursam:
İşte buradayım, orta yolda.
Yıllarım Tarih’in öfkeleri arasında büyük ölçüde harcanıp gitti; ve ben hala görüntüleri kullanmayı öğrenmeye çalışıyorum.
Her teşebbüsüm yepyeni bir başlangıç ve bir çeşit başarısızlık; çünkü, ancak artık kendimizi ifade etmek zorunda kalmadığımızda öğreniyoruz.
Ve böylece her yeni girişim, duygunun belgisizliğinin karmakarışıklığı içinde yeni bir başlangıç.
Ele avuca sığmaz duygu mangaları.
İyi ifade edilemeyene bir baskın.
Yiten ve bulunan ve bir kez daha yiteni toparlamak yeniden.
Toparlanmak…
Başlangıcım sonumdadır.
Theo Angelopoulos

(Theo Angelopoulos'un 2008 yapımı The Dust of Time (Zamanın Tozu) filminin resmi web sitesinde yer alan 'Director's Note' (yönetmenin notu) başlıklı ingilizce metinden alıntıdır. Çeviri için sevgili Özge Calafato'ya teşekkürlerimizle...)





14 Ocak 2012 Cumartesi

Arkas Sanat Merkezi'nde Post-Empresyonizm Sergisi

Arkas Koleksiyonu'nda Post-Empresyonizm" sergisi 3 Mart Cumartesi gününe kadar uzatıldı!
 
Arkas Holding’e Fransız Hükümeti tarafından kültür ve sanat amaçlı faaliyetlerde kullanılması için bir bölümü tahsis edilen Fransız Konsolosluğu İzmir binası tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından “Arkas Sanat Merkezi” olarak faaliyete başladı.
Dokuz yüzü aşkın sanat eserinden oluşan Arkas Koleksiyonu’ndan seçilmiş Post-Empresyonist ressamların eserleriyle gerçekleştirilen ilk sergi, gördüğü ilgi üzerine 3 Mart'a kadar uzatıldı. Sergi, değişik disiplinleri benimseyen “Post-Empresyonist” dönem sanatçılarından Toulouse-Lautrec, Louis Anquetin, Émile Bernard, Maurice de Vlaminck, Maurice Denis, Édouard Vuillard, Louis Valtat, Georges Braque,... gibi ressamların eserlerinden oluşuyor. Sergide Pierre-Auguste Renoir’ın 1908 yılında yaptığı 'Portrait de Madame Thurneyssen' isimli tablosu da görülebilir.
http://www.arkassanatmerkezi.com/
21 Kasım 2011 - 3 Mart 2012; pazar günleri hariç haftanın her günü saat 10:00-18:00 arası 

6 Ocak 2012 Cuma

Grenden piksele: 'Fotoğraftan Sonra'

Centre George-Pompidou’nun fotoğraf koleksiyonu direktörü Quentin Bajac'ın fotoğrafçılığın son 50 yıllık macerasını, dolayısıyla bu teknoloji bağımlısı üretim sürecinde analogdan dijitale geçişi ele aldığı bilgilendirici ve renkli küçük kitabı 'Fotoğraftan Sonra - Analog Fotoğraftan Dijital Evrime' YKY Genel Kültür Dizisi'nden çıktı.


Yazar: Quentin Bajac
Çeviren: Marşa Franco
Sayfa: 160
Ölçü: 12 x 16.8 cm
ISBN: 978–975–08–2128–8
YKY'de 1. Baskı: Kasım 2011


Arka kapaktan:
"1960’lı yıllarda Instamatic Kodak ve Polaroid’in gelişiyle fotoğraf, amatörlerin eline geçer. Aynı zamanda basın fotoğrafı, televizyonun yükselen hükümdarlığı ve fotoğraf hakları sıkıntılarının karşısında, yayın kurallarını yeniden belirler: Yeni ajanslar kurulur, yeni bir “auteur” röportaj tarzı ortaya çıkar. Sanatçılar ise, daha önce görülmemiş ticari bir değerle karşılaşan “sanat karşıtı” bir uygulama yaratmak için fotoğrafı kendilerine mal eder. Fotoğrafa ayrılan müzeler ve büyük bienallerin oluşturulmasıyla, fotoğraf kendi adını sanat tarihine kesin olarak yazdırır.


Fotoğrafın estetik ve sosyal gelişimini inceleyen Quentin Bajac, fotoğrafın 50 yılını dijital devrime varana dek hevesle anlatır. Görüntülere doymuş 21.yüzyılda Bajac, aracın otoritesini sorgular: Fotoğraf hâlâ gerçeği mi söylüyor?"